Kako poboljšati rang WEB stranice na pretraživačima

Na koji način poboljšati plasman svoje web stranice na pretraživačima, šta djeluje, šta ne djeluje, i šta može imati kontraefekt od željenog?!
Poštujte pravila pretraživača, pazite da ih ne prekršite i rezultati će biti vidljivi.


Ovo trebate izbjegavati:- Pretrpavanje ključnim riječima - Stavljanje ključnih riječi tamo gdje im nije mjesto, kao u tag-ove s komentarima, ALT tag-ovima slika, kada ključna riječ nema nikakve veze sa slikom na kojoj se nalazi.

- Automatska prijava stranica - Korištenje automatizovanih alata za prijavu velikog broja stranica na stranice za prijavu pretraživača.


- Prijava na "hiljade" pretraživača - Gubitak vremena, pošto samo nekoliko pretraživača privlače više od 90% korisnika interneta.

- FFA (Free For All) Links (besplatni linkovi za sve) - Link popularnosti je dobra stvar, ali samo kada na vas linkuju važne stranice/sadržajno slične stranice. Link sa nevažne stranice je bezvrijedan prema linku sa stranice koja ima neku povezanost (sličnost) sa vašom stranicom.

- Nevidljivi tekst - Tekst iste boje kao što je boja pozadine.
Ovoga trebate biti svjesni:
- Cloaking - Tehnika korištena od strane nekih web stranica. Pretraživačima bi prijavili jednu stranicu za index-ovanje, a potpuno drugu stranicu za posjetioce. Ovu tehniku je vrlo teško uraditi pravilno, osim ako je za vas ne napravi stručnjak. Inače bi mogli biti banovani sa pretraživača.

- Stranica za ulaz (doorway page) - Stranica napravljena tako da bi bila dobro rangirana od strane pretraživača za određene ključne riječi, koja bi služila kao ulaz kroz koji bi posjetioci ušli prema glavnom sadržaju. Takve stranice više nisu prihvaćene od strane pretraživača kao nekad. Takođe, ako se odlučite za ovu tehniku budite oprezni, jer ako to ne napravite dobro, takvu stranicu bi pretraživač mogao smatrati spam-om i ignorisati je u potpunosti.Metode koje rade:
- Dobar sadržaj - Sadržaj je jedna od najvažnijih stvari koje trebate za vašu web stranicu. Jednom kada je posjetioci posjete, trebat ćete ih nečime zadržati na stranici. Dodavanje teksta bogatog ključnim riječima poboljšava rang stranice i zadržava vaše posjetioce na stranici. Što više teksta ima, to je bolje kada pretraživački spider-i index-uju vašu stranicu.
- Dobra navigacija - Nema ništa goreg od dolaska na nepreglednu stranicu i pokušaja da se shvati gdje se što nalazi. Upotrebljavajte laku za korištenje, jednostavnu i jasno označenu navigaciju. Pretraživački roboti indeksiraju tekst i linkove, tako da je važno da imate dobru navigaciju i kod indeksiranja vaših stranica.

- Meta tag-ovi - Imenovanje pojedine stranice i upotreba prilagođenih Meta tag-ova daje vam najbolju šansu za dobar rank vaše stranice kod pretraživača. Tag title (naziv stranice) je nužan za dobar rank kod pretraživača, pogotovo kod Google-a. Meta tagovi su izgubili važnost, ali su i dalje dobri za korištenje kod rezulata pretraživanja (description).

- Link popularnosti - Linkovi sa drugih popularnih stranica na vašu su jedan od načina kako možete podići popularnost vaše stranice. Nađite stranice sličnog sadržaja vašoj (ali ne vaše konkurente) i s visokom link popularnosti, izmjenite s njima linkove i na taj način podignite popularnost svoje stranice. Dobar sadržaj je jako važan, jer posjetioci koji ostaju duže na vašoj stranici pomažu mjeriti popularnost stranice kod pretraživača.